В такива случаи второто пълнолуние се нарича Синя Луна -

...
 В такива случаи второто пълнолуние се нарича Синя Луна -
Коментари Харесай

Две пълнолуния наблюдаваме през август frognews.bg

 В такива случаи второто пълнолуние се назовава Синя Луна - наименование, което обаче няма нищо общо с забележимия цвят на Луната. Това заяви за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и в катедра „ Астрономия “ при СУ „ Св. Климент Охридски “.

 

Той посочи, че моментите на двете пълнолуния ще бъдат близки до тези на лунните перигеи, което значи, че пълнолунията ще бъдат също по този начин и суперлуния.

 

Първото пълнолуние и Супер Луна ще настъпят на 1 август в 21:31 ч. българско време и ще предхождат с 8 часа и 22 минути лунния перигей на 2 август в 05:53 ч.

Второто пълнолуние ще е на 31 август в 04:35 ч. и ще настъпи 12 часа и 43 минути след перигея на 30 август в 15:52 ч., посочи физикът. Второто суперлуние ще бъде и Синя Луна, защото се случва в границите на същия месец.

 

Ефектът от суперлунието не трябва да се бърка с постоянно следената заблуда „ голяма изгряваща Луна “ и аналогично „ голямо изгряващо Слънце “, уточни Маркишки. Той е създател на справочника “Гид на фена астроном ”, който се издава към този момент обичайно всяка година от катедра “Астрономия ” във Физически факултет на СУ “Св. Климент Охридски ”.

 

При изгрева и при залеза си двете небесни светила постоянно наподобяват оранжеви заради огромната въздушна маса, през която минава тяхната светлина, до момента в който са ниско до хоризонта. Също тогава те може да ни наподобяват огромни, тъй като подсъзнателно ги съпоставяме с познати от всекидневието ни обекти, забележими на хоризонта – дървета, здания, планински върхове и други, разясни физикът.

 

“Можем елементарно да потвърдим, че това е заблуда посредством следния елементарен опит - фотографираме с телеобектив „ голямата “ изгряваща Луна, а по-късно, когато тя е към този момент високо в небето, вършим втора фотография със същите настройки на обектива. Ако съпоставим двете лунни изображения ще забележим, че те са в идентичен мащаб ”, поучава Маркишки.

 

“Мнозина знаят, че Луната обикаля към Земята по елиптична орбита, като един път, а от време на време и два пъти месечно, тя се доближава най-вече до нашата планета – в перигей, на разстояние към 356 600 километра. Близо две седмици преди или след перигея Луната е най-далеч по своята орбита от Земята – в разцвет, на разстояние към 405 696 километра. По- малко знае се обаче, че лунната орбита трансформира ексцентричността си в известни граници, т.е. посочените дистанции Земя-Луна при перигей и разцвет се трансформират ”, сподели Маркишки.

 

Той означи, че през август 2023 година лунната орбита ще бъде с най-голяма екстравагантност за тази година. По време на перигея на 2 август дистанцията до Луната ще бъде 357 309 км, а при перигея на 30 август дистанцията ще е 357 181 км. На 16 август в 11:56 ч. ще настъпи най-далечният разцвет освен за тази година, само че и от март 2020 година насам.

 

Тогава Луната ще се отдалечи на 406 630 км от Земята. Освен това този разцвет ще е непосредствен досега на новолунието на 16 август в 12:38 ч., уточни физикът. Той разясни, че това събитие се назовава микролуние или Микро Луна.

 

През идващите месеци ексцентричността на лунната орбита ще намалее – апогеите ще станат по-близки от този на 16 август, а перигеите ще станат по-далечни от посочените два на 2 и 30 август, сподели Маркишки.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР